2024. október 1., kedd

TÉR hírek 1. : CERN, újraindul a Three Mile Island atomerőmű, folytatódik Zsigmond király és a Jagellók rehabilitációja


Az NA61 detektor sejtelmes fényei a CERN-ben.


1. Az utóbbi hetekben újra a hírekbe került a CERN. A két hír, amire gondolok, kevésbé tudományos jellegű, inkább politikai, de az intézet szempontjából jelentős.
  • Augusztus legvégén Észtország is CERN teljes jogú tagja lett
  • Néhány napja számolt be a Nature Briefing arról, hogy az orosz fizikusokat kiutasítják az intézetből november 30-i határidővel. Oroszország nem volt CERN tag, de 1993-ban megfigyelői státuszt kapott. Ennek révén számos kutatásba bekapcsolódott, és jelentős összegekkel hozzájárult a költségvetéshez. Ukrajna megtámadása miatt státuszát 2022 márciusában felfüggesztették, de orosz fizikusok továbbra is dolgozhattak a projektekben. Most ennek is vége szakad. Sokan a tudomány nemzetek- és politika felettisége miatt bírálták ezt a rendelkezést, de mások már hamarabb meglépték volna. A CERN és a dubnai JINR közt a kapcsolat nem szűnik meg teljesen, de mindenképpen új korszak következik be Oroszország és a CERN viszonyában. 
2. Október 1-én írta Nature Briefing, hogy a Microsoft újraindítja a hírhedt  Three Mile Island atomerőművet. Ehhez az erőműhöz kapcsolódik az USA  eddigi legsúlyosabb balesete, a részleges zónaolvadással járó 1979-es baleset. A hírt a jövő héten fogjuk körbejárni. 

3. A humán tudományok kedvelőinek is jut egy hírünk. Most már rendszeresnek mondható a nyári Máré- vári konferencia, amelyet Varga Szabolcs történész szervez a legjobb középkoros és kora újkori történészeink részvételével. Most került fel a Youtube-ra az első előadás az idei nyárról Horváth Richárd: Több kérdés mint válasz? A Mátyás- és Jagelló-kori déli végvárrendszerről címmel. Ez az előadás is abba sorba illik, ami felértékeli a Jagellókat, akikkel még mindig nagyon mostohán bánnak a tankönyvek.  Az előadásban sok szó esik Zsigmond tevékenységéről is. Az előadás itt tekinthető meg. 


A CERN-nel kapcsolatos hírek indítottak el arra, hogy leporoljam egy régi előadásomat. 
2007-ben egy magyar tanárdelegáció  látogatott  a CERN-be. Ennek én is tagja lehettem. Az ott szerzett tapasztalataimat gyűjtöttem akkoriban  csokorba egy előadás formájában. Ennek a 1,5 órás előadásnak a diáit teszem most közé, amik 17 év után is tanulságosak, legalábbis számomra. Az egyes diákhoz a fontosabb 2007 óta  bekövetkezett változásokat is odaírom. A végén rövid kiegészítéseket teszek arról, hogy milyen jelentősebb felfedezések történtek azóta. 


2007 óta teljes jogú tag lett Románia, Szerbia és újabban Észtország is.



A CERN újabb kutatásai szerint talán van egy ötödik kölcsönhatás is. Erről lásd majd talán később.  



2012-ben az LHC-ben megtalálták.

















Eddig a Higgs-bozont sikerült megtalálni. Ezen kívül új, összetett kvarkállapotokat is észleltek. Ezekről később lesz még szó. 


Nyilván ezek a pénzügyi számok mára már elavultak, az arányok azonban irányadók.  


Sajnos ez a nominál összeg csökkenés azóta is erőteljesen folytatódik. 





A GRID, amiben akkor még úttörő volt a CERN, ma teljesen általánossá vált. 





A CERN egyik nagy dobása volt hogy 2011-benmár 15 percig tudtak tanulmányozni antihidrogént. 





Itt 2007-ben már együtt partiztak az izraeli és a palesztin fizikusok és fizikushallgatók. Sajnos ez azóta sem lett általános a fizikán kívüli világban, sőt!