2024. október 8., kedd

TÉR hírek 4.: Nobel-díj forró témáért, hírek a mesterséges intelligencia világából

Készítette: JPxG - DALL-E 3, Közkincs,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=144161107

 

1. Fizikai Nobel-díj a mesterséges intelligenciáért


Nagyon forró témára adtak az idén Nobel-díjat.  Ez a díj is rámutat arra, hogy a fizika mindenhez kell.  John Hopfield, a Princeton Egyetem kutatója és Geoffrey Hinton, a Torontói Egyetem kutatója nyerte a fizikai Nobel-díjat a mesterséges intelligencia (MI) kutatásában kulcsszerepet játszó gépi tanulásos kutatásaikért. 


2.  ChatGPT már a tudósokat is legyőzi


A Nature számolt be nemrégiben arról, hogy a ChatGPT fejlesztőjének új nagy nyelvi modellje, az Open AI o1,  jobb eredményt ért el a nagyon nehéznek tartott Graduate-Level Google-Proof Q&A Benchmark tesztsoron, mint a PhD-szintű tudósok. Persze még vannak "gyermekbetegségei."

3. Nagy dobásra készül a Microsoft is


Már foglalkoztam azzal,  hogy a Microsoft fogja üzemeltetni az öt éve leállított Three Miles Island atomerőművet. Nagy kérdés, mire kell a Microsoftnak 880MW-nyi elektromos energia? Nos a hírek szerint egy hatalmas mesterséges intelligencia központ  energiaigényeit fogják ezzel fedezni. 

4. Egy professzornő kiakadt 


Egy 20 éve egyetemen kreatív írást tanító professzornő "kiakadt" a mesterséges intelligenciára,  és elhagyja a tanári pályát. Erről írt egy esszét a nagy példányszámú, befolyásos Time magazinban nemrégiben, ami nem maradt visszhang nélkül és kiélezte a MI körüli vitákat, különösen a pedagógia terén.  Az írónő belefáradt abba a hiábavaló küzdelembe, hogy a hallgatók ne állandóan az MI-hez nyúljanak.  Hiába idézte egyik kollegáját:   „A ChatGPT használata a feladatok elvégzésére olyan, mintha targoncát vinnél be a az edzőterembe a súlyemeléshez,  így soha nem fogod javítani a kognitív erőnlétedet."

Én tavaly ráeresztettem a ChatGPT-t egy középszintű érettségi feladatsorára,  de csak  4-es szinten tudta megoldani. Persze nyelvi, fordítási gondjai lehettek, hiszen alapvetően nem magyar az anyanyelve,  nyilván azóta sokat fejlődött. 
Még meglepőbb volt, hogy egy tanuló vállalta, hogy a ChatGPT-vel készített egy előadást a "Marslakókról", az USA-ban működő magyar tudósokról.  Ebben röhejes hibák voltak, még olyan szintűek is, hogy tíz évet téved a születési évszámban. Más tapasztalataim nem nagyon vannak eddig az MI iskolai használatáról. 

5. Ha képbe akarsz jönni 


Nyáron kerítésfestés közben hallgattam meg ezt a két előadást a youtube-on, hogy egy kicsit képben legyek a témában. Mindkettőt érdekesnek találtam, jó szívvel ajánlom. 
1. Mesterséges intelligencia: tudomány vagy technológia? — Szegedy Balázs előadása:

2. "Mi az a nyelvmodell, és mire használható? Erre a kérdésre adott választ a Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésének ünnepi ülésén tartott előadásában Prószéky Gábor nyelvész-matematikus, az MTA doktora, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója."