2024. október 23., szerda

TÉR hírek 7.: Így láttam az üstököst; Megint és még mindig az MI-ről; Sűrű történelem Prága falai közt;

1. Így láttam az üstököst

Az idei év egyik látványos csillagász szenzációja volt a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös. Régóta készültem a megörökítésére, ami az utolsó alkalmas pillanatok egyikén, október 21-én este 8 óra körül össze is jött. A felvételt a Szarvas-szurdik déli végétől, csillagász szempontból elég jó helyről készítettem. Bonyhád közvetlen fényeit egy domb kitakarta ugyan, de fényszennyezése a 30 másodperces felvételen így is jelentős. A hely elég sötét volt ahhoz, az üstököst eltolt látással szabad szemmel egyből észrevegyem. A Hold még nem kelt fel.  Így a nagylátószögű objektívemmel könnyen becéloztam és 8 darab különböző érzékenységű felvételt készítettem 30 mp-es expozícióval,  100-as ISO értéktől egészen a 800-asig, természetesen állványról. A 640-es tűnt legjobbnak. A zajszűrést az ingyenes Noiseware C.E. programmal végeztem.  A kép jobb szélén kivehetők a Tejút foltjai. Az üstökös a nem túl látványos Kígyó csillagképben van, a kép tetején a Herkules csillagkép néhány csillaga is bejelentkezik. Az üstökös mellett két repülőgép húzott el, villogó fényük piros pontsort eredményez.  A kép jobb szélén  az Északi Korona csillagkép jellegzetes "gyöngysorát" vehetjük ki. Az éjszaka élvezetét a  távoli dámbikák barcogása és baglyok nesztelen röpülése tette teljessé. 

 

2. Megint és még mindig az MI-ről

  • Előző számunkban jeleztem, hogy a  Szekszárdi Léleképítő előadássorozat keretében egy rendhagyó előadásra hívták meg Földi Istvánt, aki a Mesterséges Intelligenciáról beszélt. Az eddig általam ajánlott videókkal ellentétben ez főként gyakorlatközpontú volt, tehát azt mutatja be, hogy a rohamosan fejlődő MI most hol tart, egy sokfelé tájékozódó informatikus milyen  programjait éri el jelenleg a világhálón, és azok mit tudnak.   A jövőt még senki nem látja.
    Az előadása innen megnézhető, az 7:40 körül kezdődik: https://youtu.be/bEtD7x4UQTg?t=451
  • Földi István előadásában is érintette az etikai problémákat, és azt, hogy biztos, hogy gonoszságra is fogják használni az MI.  Most a "másik oldalt" is bemutatta a Science nevű nagy tekintélyű tudományos lap egyik cikke. A Google DeepMind MI rendszerén működő chatbot-szerű eszköz  online vitacsoportok  eltérő véleményét szintetizálta és foglalta össze, különböző szempontokat  figyelembevéve. A kísérletek szerint a vitázók a MI  által generált állításokat, közvetítési kísérleteket  előnyben részesítették az emberi közvetítők által írottakkal szemben. Magyarán az MI sikeresebbnek tűnt a viták rendezésében, mint külső, jobbító szándékú emberek. Lehet, hogy hamarosan a békéltető tárgyalásokat is az MI-re bízzák? - kérdezem optimistán. És vajon a politikára nem lehetne ráereszteni ezt a jobbitó szándékú MI-t? - kérdezem nagy  naivan. 
    https://www.science.org/doi/10.1126/science.adq2852

3. Sűrű történelem Prága falai közt

Történelmi, művészeti blogomban sok-sok képpel és merengő kommentekkel mutatom be a prágai Hradzsint, mint olyan helyet, ami a cseh-magyar-Habsburg történelem egyik sajátos közös metszéspontja.  
https://regmult.blogspot.com/2024/10/arany-praga-magyar-szemmel-2-hradzsin.html